MS hastalığında yeni umut: COVID-19 aşısında kullanılan mRNA yöntemi MS için de uygulanacak

MS hastalığında yeni umut: COVID-19 aşısında kullanılan mRNA yöntemi MS için de uygulanacak

BioNTech CEO’su Uğur Şahin, bir mRNA aşısının multipl sklerozda (MS) da işe yaradığını gösteren yeni bir araştırma yayınladı.

Uğur Şahin’in ekibi, MS’in farelerde, MS ile alakalı bir otoantijeni kodlayan bir mRNA aşısının hasta olan hayvanlarda belirtileri iyileştirdiğini ve MS’in erken dönemdeki belirtilerini gösteren farelerde hastalığın ilerlemesini önlediğini kanıtladı. Sonuçlar dünyaca ünlü Science dergisinde yayınlandı.

MS, bağışıklık sisteminin beyindeki ve omurilikteki sinir hücrelerini saran koruyucu miyelin kılıfına saldırdığında ortaya çıkan bir hastalıktır. Güncel tedaviler, bağışıklık sisteminin sistematik olarak baskılanması üzerinedir. Fakat bu MS’i kontrol altında tutsa dahi, aynı zamanda hastalar enfeksiyonlara karşı savunmasız kalır.

Uğur Şahin, ekibi ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi’ndeki bilim insanlarıyla birlikte, bir mRNA aşısının, bağışıklık sisteminin normal bağışıklık fonksiyonlarını bozmadan, MS ile ilgili proteinleri tolere etmesine yardımcı olacak şekilde çalışabileceğini varsaydı.

Ekip, yağlı maddelerdeki MS’e neden olan antijenlerin genetik bilgi kodlamasını sarmalayan bir mRNA adayı buldu. Benzer bir lipid nanopartikülü, COVID-19 mRNA materyalini antijen proteininin üretildiği hedef hücrelere ulaşana kadar korumak için COVID-19 aşısında da kullanılmıştı.

Ekip, insanlardaki MS için bir örnek olan otoimmün ensefalomiyelitli farelerde, aşının, çok yüksek antijen konsantrasyonlarında verildiğinde bile bağışıklık tepkisini tetiklemeden, lenfoid antijen sunan hücreler tarafından işlendiğini buldu. Aşının yapıldığı hayvanlarda koruyucu bir bağışıklık bastırma belirtisi göstermediğini belirtti.

Aşı, farelerde MS’in tüm klinik belirtilerini bloke ederken, kontrol hayvanları hastalığın tipik semptomlarını yaşadı. Ekip, kuyrukta felç gibi küçük hastalık belirtileri görüldüğünde mRNA aşısına başlanan farelerde, tedavinin hastalığın ilerlemesini engellediğini ve farelerin motor becerilerini geri kazandığını açıkladı.

Tedavi edilen farelerde, beyin ve omurilikte daha düşük seviyelerde infiltre ve antijene özgü CD4 + T hücreleri gözlemlendi ve dalaktaki T hücreleri, bağışıklık hücrelerinin girebilmesi için kritik olan bazı belirteçlerin merkezi sinir sisteminde düşük seviyede oluştuğunu gösterdi.

İlave olarak tedavi düzenleyici T hücrelerinin ve/ya Treg hücrelerinin genişlemesine yol açtı. Bu çalışmadaki en önemli bilgiydi çünkü MS, spesifik kendi antijenlerinin bir hastadan diğerine farklılık gösteren karmaşık bir hastalıktır. Ancak araştırmacılar, yazıda Treg hücrelerinin iltihaplı dokudaki diğer antijenlere karşı T hücrelerini baskılayan daha genel bir “seyirci toleransı” sunduğunu açıkladı.

MRNA teknolojisi, aşı alanında devrim olarak adlandırılıyor. BioNTech’in COVID-19 aşısı Comirnaty’nin, 3. faz denemesinde COVID-19’u önlemede %95 etkinlik gösterdiği ve bunun da bulaşıcı hastalıkta mRNA uygulamasının başarısının daha da artacağına bir işaretti.

Uğur Şahin, mRNA fikrini kanser immünoterapisine çevirmek için BioNTech’i kurdu, ancak pandeminin ortasında bu teknolojiyi COVID-19 için kullandı. Şimdi Şahin ve arkadaşları, araştırmalarının mRNA aşılarının MS tedavisinde umut vaat ettiğini gösterdiğine inanıyor.

COVID-19’un gösterdiği gibi, mRNA aşıları hızlı bir şekilde tasarlanabilir ve mRNA hemen hemen her otoantijeni kodlayabilir. Araştırmacılar, “Bu nedenle, kişiselleştirilmiş kanser aşıları ortamında başarıyla uygulanan tedaviye benzer şekilde, bireysel hastaların hastalığa neden olan antijenleri için tedaviyi uyarlamak düşünülebilir” diye yazdı. MRNA’ların kombinasyonunun daha karmaşık otoimmün hastalıkların kontrolünü sağlayabileceğini öne sürdüler.

Yazar hakkında

Neslihan administrator

Bir cevap yazın